English Czech German Italian Polish Russian Slovak
Grillowanie
 Page Rank

VM - Shopping cart

 x 
Cart empty

VM - Search in Shop

VM - Currencies Selector


grillowanie

Węgiel drzewny

Lato  to idealny czas na grillowanie. Podwórka, ogródki i działki  wykorzystujemy na  miejsce do miłego spędzenia czasu zajadając się potrawami z grilla.

Potrawy pieczone na ruszcie mają specyficzny smak, są łatwe do przyrządzenia i - jak twierdzą dietetycy - zdrowsze, bo zawierają mniej tłuszczu. Grillujemy: prawie  wszystko - mięsa i ryby, warzywa, a nawet owoce.

Surowce do grillowania - Węgiel drzewny, Brykiet

Ze względu na walory zapachowe potraw warto grillować na tradycyjnie wyprodukowanym węglu drzewnym. Kupując tradycyjny worek z węglem zwróćmy uwagę na wielkość brył - im są one grubsze, tym łatwiej uzyskuje się z nich odpowiedni żar. Najlepsze gatunki drzew z których wypala się węgiel to drzewa liściaste. Jako paliwo ma ok. trzykrotnie większą wydajność energetyczną niż drewno. Pamiętajmy że jest to jest w pełni ekologiczne  a popiół  idealnie nadaje się jako kompostownik  np. na nasze przydomowe grządki.

Wielu zwolenników mają brykiety, czyli kostki sprasowanego miału węglowego. Główną ich zaletą to długo utrzymujący się żar i stała temperatura co nie wątpliwie ułatwia smażenie na ruszcie.

Niestety, niektóre ich gatunki mają wadę - producenci, aby ułatwić rozpalanie, często nasączają je różnymi substancjami, które niekorzystnie zmieniają smak potraw.

Podpałki, Rozpałki  i inne

Idealną rozpałką jest bezwonny, czysty olej parafinowy na bazie frakcji parafiny oznaczonej symbolem C14-C17.Możemy również stosować jaki podpałkę kostkę z płyty pilśniowej  nasączoną gaczą parafinową.

Więcej…
 
Grillowanie
węgiel drzewny | projekt i wykonanie: Madver - strony internetowe Joomla  |  Pozycjonowanie Radom